Re-integratie via het RADAR-project in de gevangenis
Integra Limburg is trots op haar actieve deelname aan het RADAR-project in de gevangenis van Hasselt, een vernieuwd netwerksysteem.
RADAR
RADAR staat voor ‘Radarnetwerk Aanpak Detentie- en Aansluitend Re-integratieplan'. Het verwijst enerzijds naar het beeld van een raderwerk dat samen draait zoals we in ons netwerk voor ogen hebben. Anderzijds is het een symbolische verwijzing naar de radar van een luchthaven. Het is een detectiemiddel, een beeldvormingsmiddel, een communicatiemiddel en een navigatiemiddel, vergelijkbaar met wat we ook binnen het netwerk van de hulp- en dienstverlening verbonden aan de gevangenis voor ogen hebben.
De slagzin van Radar Limburg: inzetten op re-integratie van personen in detentie vanaf dag 1 van de detentie.
Dit netwerkmodel houdt verschillende vernieuwende elementen in die de efficiëntie en effectiviteit van het netwerk verhogen.
- Radar-onthaal: de eerstelijnsorganisaties op vlak van zorg en hulpverlening bundelen een deel van hun krachten in een verenigde eerste lijn om personen in detentie sneller, meer afgestemd en beter te kunnen onthalen, een traject te bepalen en te connecteren met de juiste diensten (inclusief afspraken betreffende regie). Het Radar-onthaal hanteert een domeinoverstijgende, integrale aanpak. Er wordt contact genomen met eerder betrokken diensten én met de sociale omgeving.
- Radar-casusoverleg: systematisch multidisciplinair netwerkoverleg omtrent dossiers waarin het traject naar re-integratie moeilijk te bepalen is en er samenwerking nodig is.
- Participatief luik onthaal door medepersonen in detentie: personen in detentie worden mee ingeschakeld om binnenkomende personen in detentie te ondersteunen vanuit de rol onthaalfatik.
Dit netwerkmodel met haar verschillende onderdelen werd in 2024 uitgezet in een experiment. De eerste mensen werden gezien door een hulpverlener van het Radar-onthaal in maart 2024. De hulpverleners van Radar-onthaal waren medewerkers van Justitieel Welzijnswerk (CAW Limburg) en het Drugs- en Detentieteam (Integra). Ook de maatschappelijk werker van de medische dienst werd betrokken in het Radar-onthaal. De verenigde eerste lijn met deze drie betrokken diensten staat sinds dat moment gezamenlijk in voor een onthaal vanuit de hulp- en dienstverlening. Alle personen in detentie zien is niet haalbaar en dus werd er een triagemechanisme uitgewerkt, o.a. in nauwe samenwerking met de psychosociale dienst.
Het Radar-casusoverleg kende een langer traject van ontwikkeling, maar ook daarover is overeenstemming in het netwerk gevonden omtrent de aanpak. De eerste casusbespreking vond begin 2025 plaats. Een hulpverlener van het Forensisch Team van Integra is betrokken bij de organisatie van het Radar-casusoverleg. De inzet van medepersonen in detentie in Radar is niet enkel een participatief luik van het netwerkmodel, maar het is ook op participatieve wijze ontwikkeld.
De inzet van deze medepersonen als onthaalfatik in detentie start in 2025. Hun opdracht is nieuw binnenkomende personen in detentie goed te informeren over de dagelijkse werking van de gevangenis.
Dit project wordt gefinancierd met de steun van het fonds van de Europese Unie (WSE) via een ESF-toelage.