Preventie TAD
Het preventieteam tabak, alcohol, drugs, gamen en gokken (TADGG) ondersteunt organisaties, diensten en lokale besturen in het omgaan met en ontwikkelen van een beleid rond tabak, alcohol en andere drugs, gokken en gamen.
We richten ons naar alle sectoren. Het uitgangspunt is maatwerk bieden rekening houdend met de eigenheid van de organisatie of sector. Daarnaast kunnen ook ouders en jongeren met hun vragen bij ons terecht.
Alcohol- en drugspreventie heeft als doel om problemen met middelengebruik te voorkomen. Wanneer er zich toch problemen voordoen bieden we begeleiding om deze problemen zo goed mogelijk aan te pakken. Het welzijn en de gezondheid van de gebruiker en zijn omgeving staan hierbij centraal. We toetsen onze interventies aan wetenschappelijke inzichten en baseren ons op Evidence Based principes van drugpreventie.
Principes van ons preventiewerk:
- Het gebruik ontraden
- De beginleeftijd van gebruik uitstellen
- Verantwoordelijk gedrag bevorderen
- Een vroegtijdige aanpak door de omgeving stimuleren
- De schade bij gebruikers beperken
Ons aanbod
Coaching, we coachen organisaties, diensten en sectoren die werk willen maken van een alcohol- en drugbeleid. In dit coachingsproces houdt de preventiewerker rekening met de eigenheid en specifieke behoeften van de organisatie.
Vorming en training over producten, basiskaders bij verslaving, signaalherkenning, motiverende gesprekstechnieken, gamen … Consult en advies bij concrete casussen, vragen bij incidenten, studentenvragen, implementeren van het beleid, organiseren van activiteiten met een preventieve waarde, …
Informatie en documentatie. Uitleendienst van informatiebrochures en educatieve materialen om middelengebruik bespreekbaar te maken bij jouw doelgroep.
Waar kan je terecht?
Vormingen
Bekijk ons volledig preventie aanbod
Vorming Gokken voor OCMW en CAW-medewerkers
Op 17 december 2024 organiseren we een vorming over gokken, speciaal voor OCMW- en CAW-medewerkers. In de bijlage vind je de uitnodiging. Hier leer je wat gokken is, wanneer het problematisch wordt, welke signalen je kunt herkennen, en wat de wet hierover zegt. Daarnaast krijg je praktische tips over hoe je een gokprobleem bespreekbaar kunt maken en waar je cliënten naartoe kunt doorverwijzen.
Studiedag: Opvang en rouwen na zelfdoding
Iedere zelfdoding is een verhaal dat te vroeg stopt en een harde realiteit waar nabestaanden moeten zien mee om te gaan. Kom je als hulpverlener of als personeel bij politie in contact met nabestaanden? Dan is deze studiedag misschien iets voor jou!
Als het leven ondraaglijk lijkt: Omgaan met psychische kwetsbaarheid en suïcidaliteit bij ouderen
Ouderen vormen een risicogroep om te overlijden door zelfdoding. Bij hen is suïcidaliteit vaker gelinkt aan de aanwezigheid van een depressie of andere psychische problemen. Vandaar dat het belangrijk is om tijdig signalen te detecteren want zo kan er gerichte zorg op gang gebracht worden.
Blijf op de hoogte van de recente ontwikkelingen binnen onze preventiewerking
Schrijf je in op onze nieuwsbrief preventie